On ollut mielettömän hieno kokemus työskennellä jälleen Merihaan kampuksella Stadin Ammatillisen Oppilaitoksen opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Kun Merihaan synkästä betonibrutalistisesta parkkihallista ensimmäisen kerran nousee oppilaitoksen valoisiin yläkerroksiin, karisee nopeasti vanhentunut mielikuva ammattikoulusta – ”amiksesta.”
Tilat ovat modernit, opettajat päteviä innostavia ja omistautuneita, ja opiskelijat… he ovat kerrassaan upeita tyyppejä, joihin ei mitkään stereotypiat sovi!
Olen aiemmin opettaessani tutustunut myös muodin ja tekstiilin korkeakouluopiskelijoihin Aalto Yliopistossa, ja näissä Stadin AO-opiskelijoissa on paljon samaa. Itse asiassa, jotkut ammatioppilaitoksessa opiskelleet päätyvätkin myöhemmin jatkamaan opintojaan ammattikorkeakoulussa ja sieltä tekemään maisteritutkinnon yliopistoon.
Opintopolkuja on siis monenlaisia. Olisiko tässäkin tärkeintä se, että pysyy liikkeessä ja opiskelee jotakin – ei siis päämäärä. Nyt paljon kritisoidaan sitä, että koulutetaan liikaa tietyille aloille, joissa ei ole ammattiin valmistuville työpaikkoja. Minä itse uskon siihen, että globalisaatio tekstiili- ja vaatetusalalla alkaa olla tiensä päässä. Ihailemani trendien ennustaja ja muodin tulevaisuusguru Lidewij Edelkoort on puhunut jo vuosia siitä, että tekstiilit tehdään tulevaisuudessa lähituotantona, koska ON PAKKO! Ei siis kohta ole mahdollista enää se, että kolmasosa maailman sukista (tai lääkkeistä) tehdään yhdessä kiinalaisessa tai intialaisessa kaupungissa.
Näinä vaarallisina aikoina myös huoltovarmuus paranee kun tekstiilialankin tekijäihmisiä koulutetaan meillä Suomessa. Kriisiaikoina vaatteita ei tilata Kiinasta tai edes Zalandosta, Amazonista tai Henkkamaukasta.
Ammatillisesta koulutuksesta ollaan leikkaamassa vuonna 2025 noin 120–130 miljoonaa euroa. Toisaalta aiempina vuosina määrärahoja on myös paljon lisätty, mm. koska oppivelvollisuuden ikää nostettiin vuonna 2021. Nykyisillä leikkauksilla opettajien määrä ammattioppilaitoksissa vähentynee noin 1000–1600 työpaikkaa, lähteestä riippuen. Kuulostaa kyllä rajulta joka tapauksessa.
Nämä tyypit, jotka ovat työharjoitteluna valmistaneet Seriöösin tuotteita ovat mielestäni oikeutettuja saamaan asiallista koulutusta, joka avaa heille positiivisia näköaloja tulevaisuuteen.
Nämä nuoret ovat kokemukseni mukaan fiksuja, luovia, motivoituneita, käsillä tekemiseen orientoituneita ja sitä paitsi tyyliltään todella katu-uskottavasti erittäin chic ja upeita ihmisiä kaikin puolin!
Nämä opiskelijat ovat valinneet ammatillisen koulutuksen lukion sijaan, koska se on ollut heidän haluamansa ja/tai heille ainoa mahdollinen polku.
Stadin AO.ssa he saavat tasokasta koulutusta, joka sisältää mm. kieliä ja matematiikkaa sovellettuna suoraan käytännön ammattitaitoon. Tiedän, että monet opiskelijoista suunnittelevat yrittäjyyttä tai ovat jo aloittaneet sen. Suomea nostetaan nousuun täällä kovaa ja korkealle – ja pitää mainita, että myös paljon maahanmuuttajataustaisesti. Toivottavasti näille nuorille ja tulevina vuosina heidän nuoremmille versioilleen väylä opiskeluihin pysyy auki.
Veikkaan, että Stadin AO:n opiskelijoiden porukasta tulee nousemaan isoja tai ainakin merkittäviä tekstiili- ja vaatetusalan brändejä lähivuosina. Yleensähän muotimaailma jäljittelee lähiöiden tyylejä muutaman vuoden viiveellä. Nyt täällä Pitkänsillan itäpuolella tehdään ja toteutetaan asiat itse. Duunareiden ja yritysjohtajien raja sekoittuu ja hälvenee. Tietäjät tietää, mutta se joka osaa – tekee. Osalle opiskelijoista toki se pelkästään käsillä tekeminen tulee aina olemaan se juttu, ja sekin on hienoa. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse olla parrasvaloissa.
Kauan sitten, kun itse olin tällaisten opiskeluvalintojen äärellä, menin lukioon. Osittain vanhempieni odotusten täyttämiseksi, osittain sen takia, että silloinen ammatillinen koulutus ei tarjonnut mielekästä ja tasokasta opintopolkua ja näköalaa. Kuitenkin lukion jälkeen hakeuduin nopeasti työelämään ja käytännön tekemiseen, joka oli sittenkin se ”minun juttuni.”.
Sittemmin olen työelämän asiantuntijana luennoinut monen tasoisissa kouluissa. Olen varma, että myös nämä Stadin nuoret tulevat jakamaan osamistaan tulevaisuudessa uusille sukupolville.
-petri