Asiakaspalvelu klo 09-19 puhelin 020 710 9055

Nollataan hävikki

Picture of Petri Juslin
Petri Juslin
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zero waste, suomeksi nollahävikki, tarkoittaa sellaista elämän ja ajattelun tapaa, jossa pyritään minimoimaan tai jopa nollaamaan kaikki sellainen jäte, jota ei voi kierrättää tai uudelleen käyttää. Tässä tapauksessa jätteen energiaksi polttamista ei lasketa kierrätykseksi, kuten ei tietysti sekajätettäkään.

Tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa zero waste -ajattelua voidaan soveltaa ennenkaikkea kaavoituksessa ja kaavojen leikkausasetelmissa. Kun vaate tehdään kuosillisesta, Seriöösin tapauksessa painokuvioisesta kankaasta, kaikenlainen kuvion kohdistaminen vaatteessa vaikeuttaa luonnollisesti kaavojen asettelua ja vääjäämättä aiheuttaa leikkuujätettä. Niinpä hyvä lähtökohta jätteen nollaamiseen on ns. random cut, joka suomeksi tarkoittaa juuri sitä, ettei kuvion kohdistuksista välitetä.

Random cut ei kuitenkaan sinällään riitä täydelliseen nollahävikkiin.
Kaavojen leikkausasetelman tarkalla suunnittelulla voidaan minimoida hukkapaloja.  Kuitenkin kun kaavojen yhteen ommeltavat leikattavat kappaleet ovat tietyn muotoisia ja kokoisia (vaatteen kokosarjoitus esim. S, M, L, XL lisää tätä vaihtelua) ja kangas aina tietyn levyistä, niin zero waste on hyvin haasteellinen tavoite.

Teimme yhteistyössä Stadin ammattioppilaitoksen tekstiili- ja muotialan opiskelojoiden ja loistavan opettajan Outi Kankaanpään kanssa kunnianhimoisen zero waste -tavoitteellisen projektin, jonka lopputuloksena syntyi Seriöösille huikea uusi japanilaistyyppinen esiliina. Tämä hieno uusi tuote tulee myyntiin aivan pian.

Esiliinaprojektissa taitava suunnittelija kykeni esimerkiksi pienellä taskun muodon viilauksella ja muilla pienillä ihmeteoilla lähes kokonaan nollaamaan leikkuujätteen. Tong Renin PIHA-kuosia käytettiin esiliinassa random cut -tavalla, mutta kuitenkin niin, että kuvio on tuotteessa oikein päin, ei käännettynä tai ylösalaisin.

Projekti opetti kaikille mukana olleille sitä, miten nollahävikkitavoite yhdessä tuotteen toiminnallisten ja esteettisten tavoitteiden kanssa vaikuttavat toisiinsa. Teimme esimerkiksi ratkaisun, jossa taskun muotoon tuli toiseen alakulmaan pyöristys. Näin pystyimme leikkaamaan taskun palasta, joka jää yli kainalon alla olevasta etukappaleen kaarevasta leikkauksesta. Huomasimme, että kaarevasta taskun kulmasta oli pieni toiminnallinen hyötykin: pienet tavarat taskussa valuvat alempaan kulmaan, josta käsi löytää ne vaivattomasti.

Joissain asioissa kuitenkin oli pakko hiukan tinkiä alkuperäisestä ehdottomasta zero waste -tavoitteesta ja asettaa tuotteen istuvuus ja kestävyys etusijalle. Lopulta ylimääräisiä tilkkuva jäi reilu kourallinen yhtä valmista tuotetta kohden. Osa näistäkin toivottavasti voidaan vielä jossain hyödyntää.
Vastuullisuus on monia pieniä ja isompiakin asioita. Arvokkaan materiaalin kunnioittaminen on Seriöösin koko filosofian perustaan kirjoitettu. Myös yhteiskunnallisesti merkittäväksi ja vastuulliseksi koemme saada tehdä yhteistyötä ammattiin kouluttautuvien opiskelijoiden ja heidän opettajiensa kanssa.
Iso kiitos Stadin AO:n opettaja Outi sekä hänen loistavat opiskelijansa!

Piha-esiliina edestä luvattuna
Piha-esiliina sivusta kuvattuna
Piha-esiliina takaa kuvattuna. Japanilaistyyppisen mallin ristikkäiset olkaimet näkyvät hyvin.

Jaa sivu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Petri Juslin /Seriöösi

Petri Juslin /Seriöösi

Kuviosuunnittelun ja painokankaiden asiantuntija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *