Asiakaspalvelu klo 09-19 puhelin 020 710 9055

Materiaaleista

Picture of Petri Juslin
Petri Juslin
Facebook
Twitter
LinkedIn
Kuten blogini "Ajatuksia värityksestä" insertissä kirjoitin: painokankaiden ja kuviosuunnittelun perusta on ”pyhä kolminaisuus”, johon kuuluvat materiaali, kuvio ja väritys. Ihanteellisessa tilanteessa suunnittelu lähtee materiaalista, vaikkakin käytännössä usein kuviosta. Materiaali on näistä kolmesta osa-alueesta se, joka eniten vaikuttaa painokankaan käyttöön. Siksi se on luonnollinen lähtökohta suunnittelulle.

Maailmalla matkustaessa voi huomata, että me suomalaiset olemme tyytyneet tekstiilimateriaaleissa melko suppeaan valikoimaan. Suuret suomalaiset tekstiilitalot ja tukkuliikkeet ovat aika pitkälle määrittäneet sen, millaisiin materiaaleihin olemme tottuneet sisustuksessa ja vaatetuksessa. Tekstiilien materiaalivalikoimamme kotimaassa muistuttaa hiukan 1970-luvun valikoimaamme kaupan juustotiskillä tai ”pitkäripaisen” punaviinilistassa. Ruoka- ja viinikulttuurimme eurooppalaistuminen on kenties edennyt nopeammin kuin tietoisuutemme tekstiilimateriaalien laatueroista.

Minulle on esitetty paljon erilaisia kysymyksiä Seriöösin materiaaleista, kuten mihin tuo materiaali on tarkoitettu tai mitä siitä voisi valmistaa? Olen saanut huomata, että tuotetiedot, vaikkakin kuinka tarkat, eivät välttämättä kerro asiakkaalle materiaalin ominaisuuksista samalla tavalla kuin pitkään kankaiden kanssa tekemisissä olleelle ammattilaiselle. Siis sama tilanne kuin minulla lukiessani mainoksia, joissa kuvataan sen tai tuon television tai auton ominaisuuksia minulle oudoilla termeillä.

Siispä täytyy panostaa enemmän materiaalin kuvaukseen. Verkkokaupassa materiaalia ei voi käsin tunnustella. Jos sinua siksi arveluttaa tilata Seriöösin verkkokaupasta kangasta, koska et ole varma, laita viestiä asiakaspalveluumme, niin lähetämme sinulle maksutta pienen tilkun kankaasta, joka sinua kiinnostaa.

Seuraavassa tämänhetkisestä valikoimasta materiaalipoimintoja.
Heikki Orvolan Unikuvia-kuosit on saatavana kahdelle materiaalille.
Paksuhko puuvillasatiini on monikäyttöinen sisustuskangas. Voit ommella siitä esimerkiksi verhoja tai pöytäliinoja. Usein tällaisesta materiaalista ommellaan myös mekkoja, silloin saatat tarvita siihen vuorikankaan, koska satiinin tausta ei ole niin liukas kuin etupuoli. Puolikiiltävä digipainettu satiini toistaa värit upeasti.

Toinen materiaali Unikuvia-mallistossa on huonekaluverhoiluunkin sopiva vahva panamasidoksinen puuvillacanvas. Panamasidos on kuten palttinasidos, mutta siinä on sekä loimessa että kuteessa useita vierekkäisiä ohuita lankoja. Näin saadaan paksustakin kankaasta hyvin laskeutuva ja muotoutuva. Tämän BCI-sertifioidun kankaan kulutuskestävyys on Martindale-hankaustestissä yli 30 000 yksikköä. Sitä pidetään kotikäytössä riittävänä kestona huonekalujen verhoiluun. Verhoilukankaat kannattaa käsitellä likaa hylkivällä suihkeella, jollaisia on saatavilla useista tavarataloista. Kukaan ei kiellä käyttämästä tätä panamaa muuhunkin kuin huonekalujen tai istuintyynyjen verhoiluun. Eräs asiakas ripusti kankaan sellaisenaan seinälle, jossa se roikkuu ryhdikkäänä seinävaatteena tai ikään kuin tekstiilijulisteena. Voisipa siitä ommella vaikka takin tai takkimaisen mekon/paidan, kassin, jämäkän esiliinan tai muita keittiötekstiileitä.

Tong Renin suunnittelemat PIHA-kankaat ovat niin ikään saatavilla kahdelle eri materiaalille.
Mustavalkoinen PIHA on painettu peruspuuvillalle. Tämä kangas on varsinainen yleismateriaali. Se on kevyehkö (135g/m2) mutta tiiviisti kudottu palttinasidoksinen BCI-sertifioitu kangas. Verhoksi ommeltuna se läpäisee mukavasti valoa, vaikkakin peittää näkyvyyden sisälle. Vaatteiden ompelussa tämä on myös todella monikäyttöinen. Tämän on juuri se kaikille suomalaisille vuosikymmenten ajalta tuttu puuvillakangas. Eli ei mitään uutta, päinvastoin tuttua ja turvallista.
Toinen PIHA-väritys on painettu valkoisella värillä luonnonväriselle (beige) valkaisemattomalle puuvillapellavalle. Tässä espanjalaisessa laadussa on 80% puuvillaa ja 20% pellavaa. Pellavainen karkea rouheus antaa tähän materiaaliin maanläheisen tunnun, joka saa sen sopimaan luonnonvärisenä täydellisesti maaseutumaiseen ympäristöön tai luonnonmateriaaleja kunnioittavaan sisustukseen. Neliöpainoltaan se on keskipaksu (230g/m2) vahva kangas. Jos ompelet siitä verhon, pellavan luonne ja valkopigmenttinen valoa läpäisemätön kuvio näkyvät kauniisti valoa vasten. Pöytäliinaksi tämä on omiaan. Aiomme teettää tästä myös koe-erän esiliinoja.

Haluamme Seriöösissä valita toiminnallisia ja laadukkaita materiaaleja. Meille on myös tärkeää, että materiaalimme soveltuvat hyvin kuvioidemme painamiseen. Usein kuluttajan on vaikea ymmärtää eri materiaalien hintaeroja, näin ainakin tekstiilien osalta. Ehkäpä sekin asia on helpompi käsittää vaikkapa kultasepän liikkeessä.

Muista pyytää meiltä ilmainen materiaalinäyte, jos haluat tunnustella kangasta ennen ostopäätöstä.


-petri

Jaa sivu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Petri Juslin /Seriöösi

Petri Juslin /Seriöösi

Kuviosuunnittelun ja painokankaiden asiantuntija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *