Nykyisin kehräämörakennuksissa toimii Forssa Textile Weekin järjestäjä Forssan museo, jonka johtaja Kati Kivimäki joukkueineen on rakentanut tästä tapahtumasta mainion festivaalin koko suomalaiselle tekstiiliväelle ja kansainvälisille vieraille.
Kati pyysi minua osallistumaan Forssan teatterissa järjestettyyn tilaisuuteen pienellä puheenvuorolla, jossa käsittelin ajatuksiani lähituotannon merkityksestä laadukkaalle suunnittelulle. Yleisesti kyllä ymmärretään lähituotannon arvo vastuullisuus- ja eettisyysnäkökulmista katsoen, mutta halusin tuoda esille suunnittelun ja tuotannon yhteistyön merkityksen, joka voi vain lähituotannossa mielestäni olla designin arvoa nostavaa. Samassa tilaisuudessa oli lisäksi kaksi kiinnostavaa tekstiilivaikuttajaa ja -taiteilijaa, Josabet Werkmäster Malmösta ja Nanna Aspholm-Flik Stuttgartista, joiden esitysten jälkeen tilaisuuden promoottori Patternsfrom Agencyn Jenni Moberg veti pienen keskustelun meidän kolmen kesken, yleisökysymyksillä höystettynä. Tapahtuma videoitiin ja se tulee myöhemmin YouTubeen.
Seriöösin pop-up -myymälä oli Forssan 1930 rakennetussa työväentalossa, usean muun vastuullisesti toimivan kotimaisen pienyrityksen kanssa. Oli todella antoisaa keskustella asiakkaiden kanssa tuotteista ja kuulla heidän mielipiteitään sekä vastata kysymyksiin. Verkkokaupassa on vaikeaa tuoda pelkin valokuvin ja tekstein esille tuotteiden ja materiaalien laatua. Kun Forssassa esittelin asiakkaille esimerkiksi Tong Renin suunnittelemien ja Suomessa painettujen Piha-kankaiden laatua ja käsin kosketeltavaa tuntua, monet heistä totesivat niiden metrihintojen 35 ja 38 €/m olevan edullisia materiaalin ja painotyön laatuun nähden. Myös japanilaistyylisten esiliinojen korkealaatuinen kotimainen ompelutyö ja siihen nähden todella edullinen hinta hämmästytti ja riemastutti asiakkaita!
Forssa Textile Week tarjosi myös pop-up myymälöitä neljässä muussa kohteessa eri puolilla kaupunkia. Lisäksi Forssan kehräämön ja kutomon alueiden punatiiliset vanhat teollisuusrakennukset muodostivat kiehtovan miljöön monille tekstiilitaitelijoiden upeille näyttelyille. Forssan museon ja sen erityisen kuosikeskuksen näyttelyt ovat saavutettavissa muulloinkin, joten Forssassa kannattaa ehdottomasti vierailla.
Minä ainakin hieman ihastuin Forssan tunnelmaan, jossa tekstiiliteollisuutemme historiallisissa puittessa tehdään vireää, nuorekasta ja kansainvälistä työtä tekstiilimuotoilun kotimaisen kehityksen eteen. Suomi ei enää ole massiivisten alkutuotantolaitosten, kuten kehräämöjen ja kutomoiden maa. Näistä muistuttavat nuo 1800-luvun punatiiliset rakennukset. Nyt niiden sisällä luodaan uusia mahdollisuuksia jatkaa tekstiilin perinteitä, kenties pienimuotoisemmin, mutta tähän aikaan sopivammin, perinteitä ja historiaa kunnioittaen. Kiitos Forssan museo ja kaikki Forssa Textile Weekin järjestelyihin osallistuneet sekä te kaikki tekstiilistä kiinnostuneet kävijät!