Asiakaspalvelu klo 09-19 puhelin 020 710 9055

Heikki Orvola

Professori
Heikki Orvola

Professori Heikki Orvola (s. 1943) on suomalaisen muotoilun tärkeimpiä vaikuttajia. Orvola on toiminut paitsi  taideteollisuuden  ja teollisen  muotoilun alalla, myös taiteilijana.

"

professori

Heikki orvola

Heikki Orvola (s. 1943) on työskennellyt muotoilijana 1960-luvun lopulta lähtien.

Heikki Orvola aloitti uransa muotoilijana 1968 Nuutajärvellä, kollegoina ja mentoreina Oiva Toikka ja Heikkiä jo Ateneumissa opettanut Kaj Franck. Sittemmin Orvola on työskennellyt niin Arabialle, Iittalalle, Rörstrandille, Alessille kuin Marimekollekin, sekä lasin, keramiikan että painokankaidenkin parissa.

Orvola on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, mukaan lukien arvostettu suomalainen
Kaj Franck –palkinto, Pro Finlandia –mitali sekä tanskalainen Formland-palkinto. Vuonna 2002 tasavallan presidentti myönsi Heikki Orvolalle professorin arvon.

Heikki Orvolan taiteelliseen työskentelyyn kuuluu mm. vaikuttavan kauniit ja yksityiskohtaiset kirjontatyöt.

Vuonna 2022 Professori Orvola sai tilaisuuden koota töistään suuren näyttelyn Suomen lasimuseoon Riihimäelle. Tähän yhteyteen hän suunnitteli uuden painokankaan, joka sai pian jatkoa kehittyneempinä versioina Seriöösille.

”Unikuvia” -kankaita on inspiroinut unenomainen mielikuvitusmaailma, Josef Frank, 1930-luku, sekä ajatus orgaanisen ja kulmikkuuden yhdistämisestä melkein surrealistisella tavalla. Orvolan kyky yhdistää asioita ja elementtejä synnyttää kuvioihin uniikin tunnelman. Kuten usein Heikki Orvolan kohdalla, ajattomuus ja elegantti tyylikkyys syntyy kuin itsestään.

Orvola sanoo ajattelevansa käsiensä kautta. Hän pyrkii funktionalisuuteen, jonka estetiikka syntyy muodon ja materian yhteenkuuluvuudesta. 

Suunnittelija on maalannut kuviot pikkutarkalla käsivaraisella siveltimellään. Halusimme säilyttää hänen alkuperäisen kädenjälkensä kankaalle asti. Pidämme lopputulosta onnistuneena, ja uskomme Unikuvia -kankaiden löytävän paikkansa monenlaisista kodeista.

 

"Unikuvia" -painokangas metreittäin -paksu puuvillapanamacanvas

"Unikuvia II" -painokangas metreittäin - paksu puuvillapanamacanvas

Tässä kuviossa olen käyttänyt geometrisia ja orgaanisia muotoja rinnakkain. Yhdessä ne antavat epätodellisen tai unenomaisen vaikutelman. Sen seurauksena kuvion nimeksi tuli "Unikuvia".